21.11.12 21.45

Fantastisk frivillig indsats

Der var en kæmpe frivillig opbakning bag operation “Ida i København”. De frivillige fortjente, at det blev en succes.
"Operation lykkedes .....Ida's besøg i Havnegade var en god og synlig event, som satte Møn på verdenskortet for de mange besøgende københavnere," skrev bestyrelsen da også i deres evaluering i Ugebladet efter Ida var vendt tilbage til Møn.
Vi, der var i Havnegade alle de tre weekender, ved imidlertid, at dette er så fjernt fra sandheden, som det kan være.
Ugebladet for Møn er en vigtig spiller på Møn, men at bestyrelsen kunne tro at københavnerne ville blive imponeret, er svært at forstå. Det var måske en sjov idé, men den holdt ikke.
Tror nogen virkelig, at bl.a. de mange dårlige amatørbilleder i tillægget ville kunne trække folk til Møn? Som professionel fotograf græmmes jeg over manglen på kritisk sans på dette felt.
Placeringen i Havnegade og tidspunktet har været diskuteret. Der er dog næppe tvivl om, at en effektiv annoncekampagne i københavnske dagblade, var den kritiske mangel.
Annoncering burde være første post på ethvert projekt, hvis man ønsker at det skal få succes. ”Projekt Ida i København” er et af mange, som sættes i gang uden at tage højde for annonceudgifter, som det efterfølgende viser sig, at der ikke er råd til.
Ca. en halv million kroner, inklusive projekt "Københavns nye gratisavis", blev brugt på Ida's besøg i København og mange, mange frivillige arbejdstimer.
Fire ud af fem - af de relativt få besøgende, der kom ombord på Ida i de tre uger - var mønboer. Listen på vinderne af konkurrencen taler sit tydelige sprog - mønboere stod som vindere af de fleste - man må håbe, at det var de frivillige, der løb af med de mange fine præmier.
Det er værd at huske, at målet for Idas udflugt til København var at tiltrække københavnere - først til Ida og siden til Møn - som turister eller som tilflyttere.
Projektets succes kan sammenlignes med NASA's opsendelse af en bemandet raket til månen. Affyringen var perfekt, men i stedet for at tage kurs mod månen, kredsede raketten et par gange omkring jorden, før den landede igen.
Mon NASA ville have sluppet afsted med at påstå, at det var en succes, til trods for at målet slet ikke blev nået?
MØN NU er værd at bakke op om, men næste gang burde bestyrelsen søge professionel vejledning før man tager vigtige beslutninger, så projektet kan få den succes, det fortjener.

Sigurd Bo Bojesen

PS Jeg sendte for længe siden dette indlæg til Ugebladet som læserbrev. Imidlertid er det ikke blevet trykt p.g.a. pladsmangel. Dette problem opstår ikke i elektroniske midler - pladsen er endeløs.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Læserbreve og debat

 

3.7.13 11.21

”Har de puttet noget i kaffen?”

Satire af Erik Boldrup

Når jeg nu sent på aftenen ligger i sengen og lige læser lidt nyheder på nettet skal jeg nok fremover afholde mig fra at læse www.møn.nu.

Lad mig citere lidt af indholdet:

”Formålet med indsatsområdet ”Købstaden Stege – fremtidens oplevelsesby” er at bringe allerede eksisterende styrkepositioner i spil for at udvikle og dermed fremtidssikre købstaden Stege som den førende og mest attraktive handels- og oplevelsesby (mini-metropol) uden for hovedstaden med et stort udvalg af indkøbsmuligheder, specialbutikker og oplevelsesmuligheder for børn og voksne – hele året.”

Vi lader den lige stå et øjeblik…..
Altså: Stege som den mest attraktive handelsby uden for hovedstaden. Du godeste…
- Jeg antager at hovedstaden i dette tilfælde betyder København. Det kunne jo være Vordingborg, der menes.
- Jeg legede lidt med tanken og så dukkede min gamle by Roskilde op. Jeg har da boet der i 15 år inden jeg flyttede til Stege.
- Vi skal altså overhale Roskilde som virkelig er en handelsby med et meget stort opland. Roskilde ligger centralt på Sjælland – man kan tale om et reelt trafikknudepunkt. De har endda en lufthavn.
Roskilde er blevet internationalt kendt for en vis festival. Den bliver svær at hamle op med.
- Lad mig så tilføje byerne, Helsingør, Køge, Ringsted, Hillerød (og jeg har sikkert glemt nogle på Sjælland) som ligger milevidt foran Stege når det drejer sig om at være en handelsby.
- Husk nu at det var den mest attraktive handelsby uden for hovedstaden. Så vi skal altså blive mere attraktive end alle andre byer end hovedstaden. - Farvel Århus, Ålborg og Odense og mange flere…

- Ja, fantasien fejler jo ikke noget hos Drømmefabrikken - Møn Nu.
Jeg må spørge hvad de har indtaget inden dette blev sat på papiret? Er de rigtig kloge?
- Står der en enig bestyrelse bag dette utopiske sludder eller er det blot formandens trang til at slynge om sig med overdrivelser, gentagelser og  forførende tekster som overgår selv nogle ejendomsmæglernes skønmalerier.
- Må man ikke have visioner, kan nogen spørge.  Jo da. Klart at vi skal have visioner. Men visioner skal  omsættes til handlinger der kan føre til målet. Ellers er det blot drømme.
- Jeg medgiver at der i ovenstående målsætning ikke er anført en dato – og om 100 år kan der være forandret meget – og om 100 år er alting glemt….
- Men selv inden for de næste 10-20 år er visionen, at gøre Stege den foretrukne handelsby uden for København, helt urealistisk. Det kan selvfølgelig være at visionen kun gælder for Mønboere – og så kan det nok lade sig gøre at opfylde målet.

- Jeg orker ikke at kommentere det samme om Stege som den foretrukne oplevelsesby, uanset at Møn Nu mener allerede at have igangsat enestående aktiviteter, herunder:
-  Fiskerstræde som nyt citystrøg  (der står at det er planlagt i 2012/13) men der står ikke hvornår det skal realiseres, så forpligter man sig jo heller ikke…
-  Q8 grunden som cykelrasteplads. En af de allerede nu gennemførte aktiviteter.
-  Ren By  stege – hele året.

- Fiskerstræde; vi har før set et trist angreb på Fiskerstræde og nu kører Møn Nu det store skyts frem. Det nye citystrøg. Er det det vi vil? Eller er det formanden der vil det?  Steges svar på Nyhavn….
- Q8 grunden. Det er jo attraktion i verdensklasse. Man drages mod dette smukke sted. Én bænk og noget grus samt nogle skilte. Ja, det skal nok virke…(er der overhovedet bare en cykelpumpe på stedet, eller en vandhane ?)
- Ren By – der må virkelig mangle argumenter når dette drages ind.

Den såkaldte organisatoriske udvikling orker jeg ikke at kommentere.
Men Stege Sommerrevy – sådan én MÅ vi have. Teksten er næsten allerede skrevet – Læs blot Møn Nu hjemmeside.  Så går vi  i konkurrence med Nykøbing F. Færdig med dem.
Det er blot at overtage Ellens Cabaret og udskifte nogle ruder.
- Vægtergang! Ikke ligefrem en nyskabelse. Men det lyder søreme hyggeligt. Det skal nok trække i tusindvis af begejstrede turister til.
- Internationalt julemarked på Sukkerfabrikken. Hold da op! Internationalt endda. Nu behøver der jo ikke være mere end et land foruden Danmark repræsenteret, før det kan kaldes internationalt.
En julemand fra f.eks. Holland – så er det internationalt.
- Ovenstående er noget af det der skal føre Stege til mere end superligaen.  Har de puttet noget i kaffen?
Men formanden har jo også meget meget travlt.  Han ansætter, fyrer og ansætter. Udvikler ideer og genererer så meget arbejde at han er nødt til at ansætte sig selv som ”arbejdende formand”.
- Der var jo alligevel ikke andre der kunne leve op til ansættelsesannoncen så formanden må smøge ærmerne op og tage fat.
Alt er helt og aldeles altruistisk, antager jeg. Det kan da umuligt være sådan at formanden tager sig betalt for sine ydelser? Bestyrelsen er jo ulønnet!
- Er formanden lønnet og ansat i foreningen Møn Nu? Det er et alvorligt skridt at tage når der ansættes i en forening! Det medfører ansvar og forpligtelser.
- Udskriver han regninger på sit arbejde som arbejdende formand? DET kan jeg umuligt tro på. Det kan da ikke være sådan at formanden både opstiller opgaver og afgiver tilbud på at udføre dem, for derefter selv at kontrollere sit arbejde?
- Tag selv bord??? Nej – naturligvis gør formanden det hele ud fra ren idealisme – uden regning. Eller?
(Tiden har vist at formanden sandelig tager sig betalt for sine ydelser – uanset at bestyrelsens indsats er ulønnet. Konsulenthonorar er nok ikke det samme som løn…)
 
- Jeg vendte og drejede mig mens jeg tænkte over Steges nye rolle i Danmark.
Zzzzzzzz     zzzzzzzzzz      zzzzzzzzz snork…

- Efter ikke at have været på Møn i mange år vendte jeg tilbage til Danmarks handels- og oplevelses by nr. 2.
- Jeg kørte over højbroen fra Sjælland til Nyord. Tre dobbelte spor og en flot udsigt. Broen ender på en enorm parkeringsplads idet Nyord – som også kaldes Rør-ø  –  er bilfri.
- Via cirkulerende småbusser stiger man ind i en lydløs højbane der kører til Stege langs bugten. Man kan også vælge at besøge postbådsmuseet hvor kopien af en postbåd fra 1902 er relikviet.
- Hver dag opføres egnsspillet: ”Da Røret vendte hjem” som udføres af lokale amatørskuespillere der viser hvordan man i årevis spejdede længselsfuldt efter ”Røret” og hvordan alt blev forandret da ”Røret” vendte hjem.
- Man kan bese den arbejdende fabrik der fremstiller modeller af ”Røret” eller købe sig en tur med de utallige øvrige kopier.
Der er også Sennepsmuseet – hvor man kan se håndfremstiling af sennep og købe prøver til en horribel høj pris.
- Endelig bryster øen sig af Lodsmuseet som er verdens mindste med garanti. Ca. én kvadratmeter i grundplan.
- Hele tiden kører der vogne på den magnetisk drevne højbane der stopper ved de mange ny opførte temabyer (det vi før kaldte hoteller). Der er temabyer for alle interesser.
- Stop ved Fiskerstræde som er et totalt glasoverdækket område hvorfra man kan se såvel lystbåde som Færgen Møn passere gennem kanalen.
- Jeg er forbløffet over Færgen Møn! Og Peter står i styrehuset. Jeg spørger den tredimensionelle projicerede guide om færgen.
- ”Færgen Møn kører nu på skinner ind til den østlige del af Noret hvor der er en park og frokostrestauranter. På den måde blev bemandings-problemet løst.”
- Jamen det er da Peter der styrer, udbryder jeg forundret.
- ”Det er en humanoide der ligner Peter på en prik. En gang i mellem kommer den ud af styrehuset og skælder og smælder som kaptajn Haddock – og alle jubler” - Smart tænker jeg. Rigtig smart.
- Det gamle Fiskerstræde er helt væk. Værftet er helt væk. Alt er glas, stål og krom.
- Der kommer en jævn strøm af lystbåde og jeg spørger guiden hvor de kommer fra.
- ”De kommer fra Tøvelde Marina som udgør den ene terminal af den nye kanal der fører fra Noret til Østersøen”. Genialt! Endelig blev vi fri for den besværlige sejlads i Bøgestrømmen og kan gå direkte til Stege – til handelsmekkaet.
- Med højbanen kan man også komme til BMA ”Bissinge Museum of Art” - et kunstmuseum af international klasse. Det absolut førende i Norden.
- I Stege er en af de helt store attraktioner den flotte mole der går ca. 300 meter ud fra ”Ellens helårs revy” med retning mod Lindholm.
Molen er bred nok til at have boder og servering og for enden går der en strøm af komfortable både mod Lindholm som i dag kaldes ”Mini-Vegas”
Man går ikke på molen – der er rullende overdækkede fortove.
- Lindholm blev købt af de store konsortier fra Las Vegas og omdannet til en lille kopi af forbilledet.
- Jeg får at vide at der er ca. 100 temabyer og flere under bygning med en kapacitet på samlet 50.000 overnatninger i døgnet.
- Jamen, jamen, hvordan kommer de til  Møn?
- ”En del kommer via de store krydstogtsskibe der lægger til ved de nye store havneanlæg ud for Klintholm som kan have fire store skibe liggende samtidig.”
- ”Før var København den store krydstogtsterminal, men nu hvor alt drejer sig om Møn, lægger de til her. En del kommer ind via Nyord højbro og endelig kommer der en del via lufthavnen.”
- Lufthavnen???
- ”Ja, Roskilde tabte jo slaget, og de var i forvejen trætte af deres lufthavn, så den flyttede herned på Vestmøn.”
- Jamen var de meget store vindmøller ikke i vejen for lufthavnen?
- ”Jo, men da det kom frem at ganske få personer tjente flere hundrede millioner hver på tilskudsstrøm, som alle andre betalte, rev en rasende folkemængde møllerne ned! (Det er sket før i historien, nemlig den gang en flok rasende Stegensere rev Stegeborg ned i protest.)

- Møn-broen? ”Den må man kun cykle eller gå på – mod betaling, naturligvis.
- Hvad så med Bogø? ”Møn boerne blev så rige så de kappede dæmningen og fik et gammelt regnskab gjort op.
- Femern forbindelsen blev et flop idet langt de fleste turister ankommer fra østlandene med skib eller fly.
- Endelig kan man ankomme via tunnelen der går mellem Falster og Møn via Hårbølle International Marina. ”
- Alt det må have skabt en masse arbejdspladser?
- ”98% af de der udfører turist-service er fra de tidligere østlande og der blev god plads til bosætningerne da alle landbrugene blev nedlagt. Der kun et par museumslandbrug tilbage”.
- ”Alt byggeriet er gennemført af internationale konsortier. Mest russiske og kinesiske.”
- Hvad så med de gamle Mønboere?
- ”De blev stenrige da deres grunde blev mere eftertragtede end det nogensinde er set før i Danmark. Så de er næsten alle flyttet for længst.”

- Jeg kunne ikke genkende noget i Stege og tog en højbanevogn mod Østmøn.
- Overalt, temabyer, vandlande, dyreparker, en kopi af Disneyland, event dit og event dat - ja jeg blev helt svimmel af de ufattelig mange tilbud og muligheder. Alle steder glasoverdækket – for Møn vil have turisterne til sig hele året.
- På klinten kører der letbaner inde i selve klinten og endda på stranden.
- Ud for klinten ligger store skibe for anker og afventer solopgangen inden de kan sætte nye gæster af i Klintholm Cruising Terminal.
- I Frederikslund (tidligere Liselund) samler turisterne sig for at overære vagtskiftet. Kongeparret opholder sig som regel her når de ikke er på rejse og kongen kan dyrke sin interesse for sejlsport lige uden for ”døren”.
- Der skete det helt utrolige at Mønboerne købte Liselund som længe havde været til salg og forærede slottet som en folkegave til kongeparret. Halvdelen naturligvis, som altid betalt via LAG-midler.
- Resten kunne fradrages, da det var en gave.
- Så det var ikke så vildt meget de skulle have op af lommerne.
- Den tidligere slotsfrue blev beroliget med, at hun var velkommen til at kalde sig slotsfrue resten af sine dage. Så var alle glade.
- Det gamle luftkastel ”Kongens Ø” blev en realitet, og med et royalt islæt er Østmøn igen(!) blevet den mondæne del af Møn som tiltrækker virkelig mange turister fra fjerne lande.
Kongeskibet Dannebrog ligger fast i Klintholm Havn som er udviklet til en af de mest førende havne i Skandinavien.
 
Jeg vågnede svimmel og forvirret. Jeg skal lade være med at drikke for meget kaffe inden sengetid og lade være med at læse Møn Nu hjemmeside. Det giver dårlig søvn.
Nb: ”Den der kun tager spøg for spøg og alvor kun alvorligt – har fattet begge dele lige dårligt” (Piet Hein)
Denne satire kan distribueres frit og er skrevet af Erik Boldrup
Alle er velkomne til at digte videre på historien.
 

 
 
 
 
 
 
 
5.2.13 09.52

Hurtigt internet er et must....

Jeg driver en lille farvehandel & produktion på Østmøn, som leverer til hele landet. Jeg efterstræber en lokalitetsuafhængig virksomhed, fordi det giver mig en dejlig frihed til bl.a. at vælge hvor jeg vil drive den fra. Valget faldt nemt på Møn, pga den smukke natur og landskabet og nærheden til København.
Da jeg flyttede herned for 12 år siden var internettet ikke så "vildt", det gik fint over langsomt og bibbende modem... men virkeligheden idag er at det er et must at kunne deltage i strømmen af informationer, i "flowet", at holde sig opdateret, at være efffektiv... Jeg tror jeg har været nogenlunde heldig med mine adresser, så bredbånd over telefonstikket virker stadig NOGENLUNDE ok. Ikke uden "trafikpropper" som jeg oplever som mere og mere irriterende. Hvis flere i husstanden er "på" samtidig, eller hvis man kommer for skade at arbejde på skæve tidspunkter, så kan den være helt gal.
Jeg er altså enig med dem der siger at hurtigt og stabilt internet er afgørende for at folk kan bo & virke på Møn, endsige gider holde ferie her - og dermed arbejdspladser & kroner i kommunekassen. Så hatten af og opbakning til de kræfter, som arbejder for det.
Nogle gange har jeg for sjov spurgt mig selv hvad jeg helst ville undvære: Bilen, mobilen eller internettet. For min del er det klart internettet der ville være sværest at undvære - faktisk er det lige nødvendigt som ilt for min virksomhed.

Mvh Margareta Dahlström
Liselundvej 4 B, Borre
www.fyravindar.dk

 

1.1.13 15.27

Endnu et udslag af "hastværk"
- håber jeg


Skolestrukturdebatten fortsætter bl.a. på grund af tvungne lærerflytninger.
Venstre tager afstand fra lærerflytninger midt i skoleåret. Det er fuldt forståeligt at forældre og elever bliver frustreret når lærerflytninger sker midt i et skoleår. Oven i købet en klasselærer!
Det skal understreges, at der er forskel på et budgetår og et skoleår. I Vordingborg Kommune er der retningslinjer der muliggør overførsel af både mer-/mindreforbrug fra et budgetår til det næste. Begrundelsen er bl.a. den, at engagerede og pligtopfyldende medarbejdere skal kunne planlægge et helt skoleår - uden tvangsflytninger midt i perioden.
Venstre har indgået et budgetforlig med flertalsgruppen, og vi ønsker stadig styr på økonomien.
Men en god folkeskole i Vordingborg Kommune skal bygge på tillid, respekt, faglighed og anstændighed - til glæde for både elever, forældre og lærere.
Tillid til Vordingborg Kommunes folkeskole sker bedst ved, at forældre med rimelighed kan forvente at deres barn har samme klasselærer i et helt skoleår.
Så lad mig udtrykke håbet om, at denne flytning er et udslag af det hastværk, som den nye skolestruktur er blevet gennemført med, og ikke noget som vil blive normen fremover!

Knud Larsen,
Venstres Gruppeformand.
Hesselholtvej 3
4791 Borre

 

1.1.13 15.19

Møn i 2013

Nytårskommentar fra Jørgen Munck Rasmussen

I 2012 er der blevet gjort meget for, at Møn skulle blive det sted i Danmark, hvor danskerne helst vil holde ferie eller sågar bosætte sig.
Foreningen Møn Nu brugte en masse kræfter på at markedsføre Møn i København på færgen Ida, og turistbranchen har knoklet for at gøre det attraktivt at komme til Møn.
Og Møn er attraktiv, så attraktiv, at de fleste mønboer ikke kunne drømme om at bo andre steder eller for den sags skyld blive begravet andre steder end i den mønske muld.
Mine ønsker for det kommende og de kommende år er følgende:

  1. Hold fingrene fra naturen. Møns natur er enestående. Vi har alt lige fra høje kridtklinter til hede og sumpområder, brølende bølger til klukkende bække.
  2. Sæt de forfaldne landsbyer i stand. Stop besparelserne på udkantsområderne – ingen nedlagte skoler.
  3. Gør Møn økologisk. Hvis man kunne sætte et skilt op ved Farø, hvor der stod ”Møn – den økologiske ø”, så ville i tusindvis af turister standse op og køre mod Møn.
  4. Lav hele Østmøn til Nationalpark. Ordet ”Nationalpark” er et utroligt positivt ord og vil være en turistmagnet.
  5. Fortsæt med markedsføringen af Møn. Vi mønboer er stolte af vores ø, ikke fordi mønboerne er bedre end andre mennesker, men fordi Møn er Danmarks smukkeste ø. Alle mønboer skal være små ambassadører uden for øen.
  6. Vi skal ikke være Udkantsdanmark, men Vandkantsdanmark.
  7. Kulturelt sker der meget på Møn, virkelig meget både i kirkerne, i     forsamlingshusene og i de mange foreninger. Lad det fortsætte.

Jeg forventer stor fremgang og succes for Møn i 2013 – og 2014 etc.

Gode nye år!

 

30.12.12 12.05

Viden eller vanviden?

Skærmbillede af reklame på nettet

De børn der kommer fra dysfunktionelle familier, klarer sig bedst i skolen!
De børn der er vokset op i misbrugshjem, bliver aldrig selv misbrugere!
De børn der har været udsat for incest, får de bedste ægteskaber!
De børn der bliver slået, slår aldrig deres egne børn!

Skulle du være lidt uenig i ovennævnte udsagn, så bare vent, for her kommer trumfen:
De børn der har spillet voldelige computerspil i timevis hver dag, bliver de mest harmoniske og kærlige som voksne. Børn kan sagtens skelne mellem leg, fiktion og virkelighed. Vold, misbrug og incest er jo også en slags leg - i hvert fald for de voksne.

I den store provins ChangMuSang i det kinesiske højland, er nogle kilder der indeholder nogle helt unikke mineraler, og alle børn der drikker dette vand, vokser op og bliver topprofessionelle musikere. I dag er tallet over 30 millioner kineserbørn, der spiller bedre end vestlige symfonimusikere. Den historie tror du måske ikke lige på? Okay, først nævnte kildevand er fri fantasi, men det er sidst nævnte ikke. Ungerne har nemlig øvet sig flittigt hver dag siden de var små.

Historien om vores egen Caroline Wozniacki er jo i virkeligheden den, at hun aldrig havde set en bold før sin 15-års fødselsdag. En nat så hun et stjerneskud på himlen, og pludselig var hun verdensmester i tennis. Nåh, den gik heller ikke.

Ja, men så Mozart da, hvis far var en sur og gnaven skomager der ikke ejede en tone i livet, og musikinstrumenter var der ej heller råd til i det fattige hjem. Men en dag i 5-års alderen, stiller den lille knægt sig pludselig op på en taburet og spiller violin af den bedste slags med egen komposition. Faderen gned sine øjne, for inden havde knægten kun leget med gamle sko fra hans butik. Faderen gav ham bind for øjnene, satte ham foran et klaver, og så spillede han de herligste sonater, så selv Kejseren fik øjne så store som tekopper. Ihh og næhh, sagde de alle sammen, han er jo kun et barn.
Nå, den gik så heller ikke. Sidste forsøg.
Unge mænd der er vokset op i harmoniske hjem og været velfungerende og sociale væsner hele deres barndom, det kan være i USA eller Norge for den sags skyld, plyndrer pludselig en butik med automatvåben, og ud af intet går de amok på en gruppe børn eller unge i bedste computerspil stil.
Hovsa, hvorfor rejser ungerne sig ikke igen? Min hjerne siger ”Game Over,” men der bliver de bare liggende og lader som om de sover. Sikke et lortespil, jeg vil have mine penge tilbage.

Hovedparten af alle computerspil til børn over 10 år, indeholder krig og vold i mere eller mindre grad. Fra stilfærdig nedskydning af fly med panserværnsraketter, over mere saftige klyngebomber og snigmyrderier, til at give max. point for bestialske rovmord. Jo flere man får slået ihjel pr. minut, jo højere score. Har man hurtigt internet, kan man også sidde og myrde folk på den anden side af jordkloden. Tjuhej hvor det går. Kan vi så få fibernet til alle, og det i en fart.

Men der er jo alt sammen bare en leg.
Det er fars og mors vold og misbrug også, det er bare en meget dårlig leg man kan blive straffet for, mens spilindustrien og spillefilmindustrien med Hollywood i spidsen, scorer millioner hver dag.
De bliver ikke straffet, men får der imod nydelige præmier. Når de er rigtig modbydelige og ondskabsfulde med gode og familievenlige terror- og voldsfilm, nu mere også i 3D, kan det blive til en Oscar nominering, mens vi sidder og klapper foran fjernsynsskærmen og propper os med chips og cola i sofaen, så den er ved at styrte sammen. Det ville jo egentlig være et hit hvis den gjorde det, sofaen altså, for så skete der da noget i hjemmet som børnene måske ville kunne huske senere i livet, men det er måske at være for optimistisk.

De unge må ikke ryge tobak, men gerne tage sjove stoffer og drikke sig lamme i låget weekend efter weekend, for til sidst at droppe ud af undervisningssystemet. Har en konfirmand ikke været plakatstiv på dagen, har det jo ikke været en rigtig dansk konfirmation. Nu må de så heller ikke gå med kniv. Hvad i alverden er der nu i vejen med knive? De kan da ikke flyve rundt i luften af sig selv og gøre skade. Det kan kun de personer der har dem i hånden.

I dag ved vi langt mere om arv og miljø end nogensinde, men det er som om denne øgede viden, har givet os endnu større skyklapper på. Vi kan arve sygdom og sindelag, men vores sociale adfærd får vi nu engang ind med modermælken og gennem vores opvækst, eller anses det blot for noget opreklameret vås?

Vi bekymrer os om diktaturstater som Nordkorea, mens vi selv bliver holdt i et jerngreb af terrortrusler, prisbelønnede computerspil og Oscarnominerede voldsfilm. På under en generation, har vi fået avancerede Smartphones, så vi ikke blot kan dele alt med alle, vi kan også cikanere alt og alle, hvor vi vil, og når vi vil. Er vi tilstrækkelig dygtige, kan vi lægge andres liv i ruiner på et splitsekund. De dumme bliver afsløret, det gør de kloge ikke. De kloge kan afsløre hemmelighederne bag de mest uhyrlige terroraktioner begået af den vestlige verden, men det tror de dumme ikke på. De dumme tror, at Mayakalenderens udløb er lig med verdens undergang, mens de kloge tjener milliarder på fænomenet. Når min Mayland kalender udløber, går jeg i boghandlen og køber en ny. Men det er der selvfølgelig også nogen der tjener penge på, så lidt dum er jeg vel alligevel.
Min enkle konlusion må blive, at verdensbefolkningen bliver dummere og dummere for hver dag. Her gik jeg ellers og troede vi blev klogere - det har jeg godt nok svært ved at få øje på.

Ole B. Ørsted
4780 - Hjelm.
Ja, som i styrthjelm.

 

22.12.12 10.50


Absolut ingen kontrol med noget som helst

Udmærket og harmdirrende indlæg bragt på forsiden ang. lokal-tv. Lad os håbe det blir læst, helst af rette personer.

Forleden stødte jeg på 1/2 time rent amerikansk produceret halleluja med undertekster. Hvordan i alverden kan dette blive ved at
forekomme, år efter år? Fordi der absolut INGEN kontrol er med noget som helst.

Men skal de hellige køer ikke også have lov at udgyde deres budskaber? Så absolut, men ikke iflg. betingelserne for støtte til lokal-tv. Så må de finde penge andetsteds, hvilket i flg. flere programmer fra USA tilsyneladende ikke er noget problem. Her kan man skue milliondyre tv-shows, der ville have gjort Michael Jackson misundelig.

Der må kunne gøres noget mere for at rydde op i denne jungle af tilskudsbaroner, som jeg vil kalde dem.

Jeg er stadig også overbevist om, at hvis lokal-tv generelt havde flere seere, ville det være stoppet for længst med en seerstorm.
Jeg kender stadig ingen i Hjelm der ser lokal-tv, det har de opgivet for længe siden.

Start med at få gennemtrumfet tvungen EPG på alt, ellers er det UD.
OG - hvorfor skal lille Dannevang have hele 219 lokale tv-stationer? Kunne det halve eller mindre ikke gøre det. Så kunne der blive en fornuftig sjat penge til dem der arbejder seriøst på området.

Selv har jeg flittigt deltaget i debatten, også ved direkte henvedelser til Kulturstyrelsen i flere omgange, men da det kun drejer sig om sølle 50 millioner, til både lokal-tv og radio, ud af de over tre milliarder licenspenge, så blir der ikke taget affære, og slet ikke fra politisk hold.

Tilbage sidder vi licensbetalere så blot måbende og ser til, mens hovedparten af den lille pulje går til forskellige tilskudbaroner,
der virkelig må mere end smile, ja nok skraldgrine hele vejen ned til banken.

mvh
Tonemester
Ole B. Ørsted - Hjelm

9.12.12 17.35

Nyhedsbrev fra Aliancen mod kæmpevindmøller ved Kostervig
december 2012Hvad sker der med vindmøllerne nu?Som vi skrev for 5-6 uger siden var Kommunens plan, at sagen om kæmpevindmølleprojektet ved Kostervig skulle behandles i Miljø- og Klimaudvalget i november og forelægges endelig beslutning i Kommunalbestyrelsen lige inden jul.

Men så let går det åbenbart ikke !!!

Som vi har skrevet tidligere, fremsendte Naturstyrelsen en indsigelse til projektet, hvilket medfører, at planen ikke kan vedtages før der er opnået enighed mellem kommunen og styrelsen.
Der har været afholdt et møde mellem projektmagernes konsulenter, kommunens administration og Naturstyrelsen. Naturstyrelsen finder, “at selvom mange af forholdene omkring Natura2000 området er grundigt beskrevet i vvm-redegørelsen bør der foreligge en egentlig konsekvensvurdering af en eventuel påvirkning af Natura2000 området. Desuden finder Naturstyrelsen at vvm-redegørelsens konklusioner bør fremgå tydeligere end tilfældet er, med hensyn til vurderingerne på naturområdet.“Derfor har Miljø- og Klimaudvalget valgt at indstille til kommunalbestyrelsen at den tilrettede vvm-redegørelse sendes i en fornyet 8 ugers offentlig høring, så snart konsekvensvurderingen er foretaget. Man forsikrer, at allerede fremsendte bemærkninger/indsigelser naturligvis fortsat vil indgå i arbejdet med hvidbogen.
Vi har opfordret kommunalpolitikerne til at spørge sig selv, om ikke det er spild af kommunens ressourcer og (skatteydernes) penge at fortsætte sagen og sende VVM’en ud i endnu en høring? Modstanden mod opsætningen af møllerne er massiv, og indsigelserne er mange og velbegrundede, ikke bare fra kommunens borgere, men også fra relevante foreninger og Naturstyrelsen. Vores budskab har været: Kære politikere - Sig stop til opsætningen af kæmpevindmøllerne NU!!!
Du kan følge sagen på vores hjemmeside www.stopkostervig.dk og se de sidste læserbreve, de nyeste artikler mv. Her er et par eksempler:
http://stopkostervig.dk/Artikel_i_Sjaellandske_301112
_Kamp_om_vindmoellerne_traekker_ud.jpg
http://stopkostervig.dk/Artikel_i_Sjaellandske_041212_Ny_vindmoelle-rapport_er_splid_af_kraefter.jpg


Rastende gås ved Kostervig november 2012 Foto Tone Brix Hansen


Stadigt nødvendigt med modstand


Hvis du kender nogen, som ikke allerede har skrevet sig på listen over modstandere af projektet, må du gerne opfordre dem til at skrive sig på. Det er vigtigt at vise politikerne at vi kæmper ufortrødent videre!

Som noget nyt følger Møns nye netavis -- også sagen og så kan du jo også lige ved samme lejlighed se hvad der ellers sker på Møn.

Venlig hilsen
Aliancen mod kæmpevindmøller ved Kostervig

 

 

23.11.12 12.25
Hvor længe skal det fortsætte?
Historien om 5 kæmpevindmøller ved Kostervig

Sagen om opsætning af kæmpemøllerne ved Kostervig har nu varet mere end 2 år. Lokalplanen og VVM for opsætning af møllerne har været i offentlig høring i perioden 3. maj til 28. juni i år. De første meldinger fra den kommunale forvaltning var, at man forventede at behandle sagen på et møde i august. De over 1.200 indsigelser, som kommunen modtog både fra borgere, foreninger og fra Naturstyrelsen, kom nok lidt bag på embedsmændene og politikerne, og behandlingen af indsigelserne har trukket ud.

Tidligere i denne måned lød det fra kommunen, at sagen vil blive behandlet først i det nye år. Nu ser vi, at sagen om Kostervig-møllerne er på Klima- og Miljøudvalgets dagsorden for deres møde tirsdag den 27. november. Sagen skal dog ikke drøftes med tanke på en godkendelse af kæmpevindmøllerne. Den første VVM har vist sig at være så fuld af fejl og mangler, herunder en manglende konsekvensvurdering for møllernes påvirkning af det tilstødende Natura2000 område, at man er nødt til at tilrette VVM-redegørelsen og sende den i en fornyet 8 ugers offentlig høring,når konsekvensvurderingen er foretaget.

Det er betryggende, at kommunen tager indsigelserne alvorligt, men tiden synes at være kommet til, at kommunalpolitikerne spørger sig selv, om ikke det er spild af kommunens ressourcer og (skatteydernes) penge at fortsætte sagen og sende VVM’en ud i endnu en høring?

Modstanden mod opsætningen af møllerne er massiv, og indsigelserne er mange og velbegrundede, ikke bare fra kommunens borgere, men også fra relevante foreninger og Naturstyrelsen.

Kære politikere: Sig stop til opsætningen af kæmpevindmøllerne NU!!!

Venlig hilsen

Alliancen mod Kæmpevindmøller ved Kostervig
Rigmor Nielsen
Erik V. Nielsen
Otto Juhlin
Tone Brix-Hansen - Engvej 6, 4780 Stege

 

21.11 2012 21.15

Møns Ark/Færgen Ida i København

Alle deltagere i Ugebladskampagnen og Møns Ark/Færgen Ida i København er inviteret til aktivt at deltage i et evalueringsmøde såvel som middag den 28. november på Bryghuset.
Bestyrelsen har for så vidt allerede offentliggjort deres egen evaluering, at operationen lykkedes. Andre har været noget mere kritiske, som det fremgår af kommentaren til venstre.

Operation lykkedes

Det er med stor tilfredshed, at vi i Møn NU kan se tilbage på Ugebladet for Møns kampagne i København med tre uger som "Københavns nye gratisavis", ligesom Idas besøg i Havnegade var en god og synlig event, som satte Møn på verdenskortet for de mange besøgende københavnere. Vi opnåede det, vi ville: vi fik sat fokus på Møn, Bogø og Nyord med alle de facetter, som livet har at byde på her. Vi fik vist et billede af vores lokalområde som alt andet end "Udkantsdanmark", men tværtimod et levende område med masser af liv, aktiviteter, virksomheder og muligheder for de, der vil.

Der er blevet uddelt i alt godt 22.000 styk Ugebladet for Møn i København, og vi har haft et par tusinde besøgende på Færgen Ida, så budskabet er nået ud til en bred kreds. Og mon ikke en del af dem lægger vejen forbi Møn i efterårsferien?

Intet kommer som bekendt af intet (undtaget lommeuld), og kampagnen i København er ikke løbet af stabelen uden et kæmpe stykke arbejde fra en masse frivillige Mønboer, der brænder for sagen. Mange har stillet op til interview i Ugebladet og fortalt deres personlige historie - tak for det, det har været spændende læsning! Mange har stillet op på Færgen Ida og bidraget med stort og småt - handlende, foreninger, oplægsholdere og mange andre. I har alle bidraget med noget betydningsfuldt, og I skal have et stort tak for jeres indsats, og fordi i gjorde færgen til et levende og spændende udstillingsvindue for Møn.

En kampagne som den, vi lige har gennemført, kræver indimellem sin mand m/k, og vi er nok en del, der har stået på Færgen Ida i øsende regnvejr og tænkt: "Nytter det her overhovedet noget - er der nogen, der vil interessere sig for Møn?". Svaret er klart JA, men man må acceptere, at vi må tage et skridt ad gangen.

"Københavns nye gratisavis" og Færgen Idas besøg i København var en fælles investering i vores fælles fremtid på Møn. Det var et skridt på vejen mod at sikre et solidt befolkningsgrundlag og flere besøgende, der kan være med til at holde liv i de mange virksomheder, butikker og kulturelle tilbud, vi har på Møn. Og ikke mindst var det et bevis på, at vi er stolte af vores lokalområde - vi har noget at byde på!

Fra Møn NU skal lyde et KÆMPE TAK til alle jer, der gav en hånd med! Det har været fantastisk at se, hvor langt man kan komme, når man hjælpes ad! Vi kan godt tillade os at være stolte af vores indsats og af resultatet! Godt gået!

For alle frivillige og andre kræfter, der har hjulpet med at realisere kampagnen i København, vil Møn NU gerne i starten af november invitere til en hyggelig evalueringsaften, hvor der vil være mulighed for at udveksle erfaringer og input til en eventuel ny kampagne på et senere tidspunkt. Ved samme lejlighed vil Møn NU gerne være vært ved en middag som et lille "tak for hjælpen" for den store velvillighed og imødekommenhed, som foreningen har mødt overalt og os rigtig mange i forbindelse med gennemførelse af kampagnen i København. Invitation til evalueringsaftenen udsendes snarest!

Bestyrelsen for Møn NU